Lars Aleksander Selebø, faglig ledere ved Opphei, var en av flere innledere på foreningens vernekonferanse som ble avholdt i våres.
«Husk at kultur går i arv, og grunnlaget for en god sikkerhetskultur starter allerede i læretiden. For den viktigste opplæringen er ikke den som skjer i klasserommet, men det er det som skjer i sjakta. Derfor må det brukes tid på å investere i lærlingene», sa det tidligere hovedverneombudet i Schindler som i dag har et ansvar for bransjens lærlinger.

Dette førte til gode diskusjoner blant de deltagende verneombudene. For hvem er de beste til å lære opp lærlingene? De yngre uerfarne montørene eller de eldre montørene som kanskje har rukket å tilegne seg mange uvaner?
Her ble det slått fast at det ikke holder med å fortelle lærlingen at hen skal «gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør», for lærlingen vil uansett gjøre som montøren. Skal vi videreføre faget på en god måte og forebygge ulykker må vi ta ansvar og være gode forbilder.
«Verneombudet kan gjøre mye for den nye generasjonen med heismontører», slo HMS ansvarlig i foreningen, Thomas Bjørnerud, fast.

Mange temaer
Verneombudene har mange områder å følge opp – noe som fremgikk av konferansens dagsorden med temaer som oljedamp og farlige kjemikalier, vernerunder, rivning og oppfølging av underentreprenører til AKAN.
«Det er to år siden sist foreningen arrangert en tilsvarende konferanse for verneombud fra hele landet», sa Thomas fornøyd etter å ha fått samlet nesten førti verneombud.
Med etableringen av et HMS-utvalg på tvers av klubbene i foreningen, har han tro på at det skal bli langt enklere å få arrangert flere konferanser i tiden fremover. For planlegging av årets konferanse trekker Thomas frem Henrik Smerud, Sander Ekhall og Kristoffer Hollås som viktige bidragsytere.