4. mai 2024

Tariffavtale og høy organiseringsgrad stopper arbeidslivskriminalitet og sosial dumping

Tariffavtaler og høy organisasjonsgrad kjennetegner en seriøs bedrift, og er med på å opprettholde en sunn byggebransje. Det må satses på faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger. For øyeblikket virker fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonene tilsynelatende helt samstemte.

Vi befinner oss på Fair Play Bygg sin årskonferanse hvor prosjektleder Lars Mamen presenterer organisasjonens årsrapport. I løpet av oppstartsåret har han sendt 226 varsler, blant annet til myndighetenes A-krimsenter og til Arbeidstilsynet. Noen av tilfellene handler om menneskehandel og bruk av papirløse flyktninger.

«Lærlinger og fagfolk er selve fundamentet for et seriøst arbeidsliv,» sa Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo. Nelfo oppfordrer alle sine medlemsbedrifter til å blant annet rekruttere lærlinger, og basere driften på faste ansatte. Samtidig påpeker han også viktigheten av muligheten for fleksibilitet for å ta unna toppene. Videre fortalte han at det kun er 50 prosent av Nelfos medlemsbedrifter som har tariffavtale. I fremtiden vil de fortsette å jobbe for å få flere medlemsbedrifter, men organisering av arbeidstakere må fagforeningene følge opp.

Jørgen Leegaard fra NHO ved Byggenæringens Landsforening (BNL) støtter også dette budskapet, og påpeker at BNL ønsker høy organisasjonsgrad, på begge sider, med faste ansatte fagarbeidere og lærlinger.

Lars Mamen. Foto: Tor-Erik Lundberg

Skremmende historier

Mamen forteller at det ikke kun er private kunder som får utført ulovlig arbeid i forbindelse med oppgradering av egen bolig. Også store offentlige prosjekter som Politiets nye nasjonale beredskapssenter utenfor Oslo, og steinlegging foran Operahuset i Bjørvika blir nevnt.

Historiene er skremmende – og bak historiene ligger det menneskeskjebner. Det handler om sosial dumping, uteblitt lønn, menneskehandel, hvitvasking, trygdesvindel, ID-svindel, trusler og vold. Det finnes eksempler på bedrifter som innehar flere HMS-kort som går på rundgang i bedriften. Og vi hører historier om utenlandske arbeidere som får juling av arbeidsledere og torpedoer, og som opplever trusler mot familien i hjemlandet for å få arbeidstagerne lojale.

«Vi er godt i gang med å fjerne de aktørene som ødelegger bransjens rykte,» sier Mamen. «Vi har verdens beste arbeidsliv, og vi vil ikke at disse kriminelle skal få ødelegge dette.» Han inviterer derfor fagbevegelsen og bedrifter til dugnad for å sette en stopper for dette.

Fra Fair Play Bygg Oslo sin Årsrapport 2019
Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.

Siste artikler

HEISPLAN UNDERGRAVER FORTSATT DET ORGANISERTE ARBEIDSLIVET

Heisbransjen i Norge er godt organisert. Ca. 95% av heismontørene i Norge er med i en fagforening. Samtidig benytter de aller fleste heisfirmaene den landsomfattende tariffavtalen, Heisoverenskomsten, til å lage sine grunnleggende spilleregler mellom arbeidstakere og arbeidsgivere.

Når er det nok, Israel?

KRONIKK: Angrepene på Gazastripen har i skrivende stund herjet i 204 dager, og basert på FNs siste tall har 33.793 mennesker blitt drept, inkludert 14.500 barn, 10.000 kvinner, 490 helsepersonell, 244 hjelpearbeidere, 181 FN-ansatte, og 140 journalister. I tillegg antas det at 76.465 mennesker er skadet, og rundt 7000 er savnet. For meg snakker disse tallene for seg selv.

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X