5. mai 2024

Feilmontering fører til heisulykker i India

Det ble registrert 28 dødsulykker med heis i India i 2019. Nå jobber heisbransjen i landet for en felles nasjonal sikkerhetsstandard på heiser.

Heiser er ikke lengre en luksus, og antall heiser øker i India, skriver The Economic Times – det gjør også antall dødsulykker. Etter en gjennomgang av dødsulykker som har vært omtalt i media, har de til sammen talt 28 dødsulykker relatert til heis i 2019.

Ifølge beregninger er det mellom 600 og 1000 heisleverandører i India, hvorav de fleste er små aktører som står for 35 prosent av markedet.

Ufaglært

I India er det utbredt med at underleverandører monterer heiser for produsentene. Mens de store konsernene tilbyr egne opplæringsprogram for å kvalitetssikre sine underleverandører, fryktes det at de små aktørene ikke kan tilby sine underleverandører den samme opplæringen. Videre meldes det at feilmontering av heiser fører til ulykker.

Nå etterlyses en strengere lovgivning

Mens det finnes lovgivning i Maharashtra og Karnataka, så finnes det ingen nasjonale regler som håndhever sikkerhetsstandarden i hele landet. De fleste standarder er kun anbefalinger, og selv heiskontroll er ikke utbredt i hele landet. En annen årsak til ulykkene som nevnes er mangelen på automatdører.

Opprettholde fagstatusen

Dette viser hvor viktig det er å opprettholde fagstatusen slik som vi har i Norge. Denne statusen må opprettholdes ved at det stilles strenge krav til fagbrev både for montasje og reparasjoner, etterutdanning, faste ansatte, sterk lovgivning og en obligatorisk uavhengig heiskontroll.

Siste artikler

HEISPLAN UNDERGRAVER FORTSATT DET ORGANISERTE ARBEIDSLIVET

Heisbransjen i Norge er godt organisert. Ca. 95% av heismontørene i Norge er med i en fagforening. Samtidig benytter de aller fleste heisfirmaene den landsomfattende tariffavtalen, Heisoverenskomsten, til å lage sine grunnleggende spilleregler mellom arbeidstakere og arbeidsgivere.

Når er det nok, Israel?

KRONIKK: Angrepene på Gazastripen har i skrivende stund herjet i 204 dager, og basert på FNs siste tall har 33.793 mennesker blitt drept, inkludert 14.500 barn, 10.000 kvinner, 490 helsepersonell, 244 hjelpearbeidere, 181 FN-ansatte, og 140 journalister. I tillegg antas det at 76.465 mennesker er skadet, og rundt 7000 er savnet. For meg snakker disse tallene for seg selv.

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X