3. mai 2024

Heismusikk

I kjølvannet av den moderne teknologiske revolusjonen og bygging av skyskrapere, ble det vanlig med musikk i heisene for å dempe nervøsiteten, og for å få tiden til å gå på en langsom heistur.

Den tidligere generalmajor i den amerikanske hæren, George O. Squier, patenterte i 1922 en innretning for overføring og distribuering av bakgrunnsmusikk fra grammofonplater over elektrisitetslinjer til arbeidsplasser. Dette etter observasjoner om at arbeidere var mer produktive når det ble spilt musikk på arbeidsplassene. Denne volumjusterte musikken hvor vanskelige partier er fjernet og som ikke krever at man lytter, fikk navnet Muzak, inspirert av varemerket Kodak og ordet musikk. Det sies at det ble spilt Muzak under Apollo 11 for å holde astronautene rolige og fokuserte.

Muzak har av mange blitt omdøpt til heismusikk på grunn av den utbredte bruken i heiser. Ifølge en artikkel er begrepet heismusikk registrert for første gang i et tidsskrift utgitt i midten av forrige århundre. Blant annet viser tidsskriftet Buildings, utgitt i 1953, til at heismusikken fører til mindre utmattelse blant heisførere.

I 2011 ble Musac kjøpt opp av Mood Media for 345 millioner dollar, og forsvant dermed som selskap. Begrunnelsen er at det skal være vanskelig å få nye musikkoppdrag med det dårlige ryktet som Muzak har. Men arbeid med å lage bakgrunnsmusikk til butikker, venterom, og andre steder med kø eller venting, fortsatte.

Muligens vil vi igjen kunne høre musikk på heisturen. Ifølge heiskonsernet Kone jobber de nå med å gjenopprette heismusikkens image og vise at den rette musikken på rett sted kan påvirke personflytopplevelsen positivt.

Siste artikler

HEISPLAN UNDERGRAVER FORTSATT DET ORGANISERTE ARBEIDSLIVET

Heisbransjen i Norge er godt organisert. Ca. 95% av heismontørene i Norge er med i en fagforening. Samtidig benytter de aller fleste heisfirmaene den landsomfattende tariffavtalen, Heisoverenskomsten, til å lage sine grunnleggende spilleregler mellom arbeidstakere og arbeidsgivere.

Når er det nok, Israel?

KRONIKK: Angrepene på Gazastripen har i skrivende stund herjet i 204 dager, og basert på FNs siste tall har 33.793 mennesker blitt drept, inkludert 14.500 barn, 10.000 kvinner, 490 helsepersonell, 244 hjelpearbeidere, 181 FN-ansatte, og 140 journalister. I tillegg antas det at 76.465 mennesker er skadet, og rundt 7000 er savnet. For meg snakker disse tallene for seg selv.

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X