20. april 2024

Heismusikk

I kjølvannet av den moderne teknologiske revolusjonen og bygging av skyskrapere, ble det vanlig med musikk i heisene for å dempe nervøsiteten, og for å få tiden til å gå på en langsom heistur.

Den tidligere generalmajor i den amerikanske hæren, George O. Squier, patenterte i 1922 en innretning for overføring og distribuering av bakgrunnsmusikk fra grammofonplater over elektrisitetslinjer til arbeidsplasser. Dette etter observasjoner om at arbeidere var mer produktive når det ble spilt musikk på arbeidsplassene. Denne volumjusterte musikken hvor vanskelige partier er fjernet og som ikke krever at man lytter, fikk navnet Muzak, inspirert av varemerket Kodak og ordet musikk. Det sies at det ble spilt Muzak under Apollo 11 for å holde astronautene rolige og fokuserte.

Muzak har av mange blitt omdøpt til heismusikk på grunn av den utbredte bruken i heiser. Ifølge en artikkel er begrepet heismusikk registrert for første gang i et tidsskrift utgitt i midten av forrige århundre. Blant annet viser tidsskriftet Buildings, utgitt i 1953, til at heismusikken fører til mindre utmattelse blant heisførere.

I 2011 ble Musac kjøpt opp av Mood Media for 345 millioner dollar, og forsvant dermed som selskap. Begrunnelsen er at det skal være vanskelig å få nye musikkoppdrag med det dårlige ryktet som Muzak har. Men arbeid med å lage bakgrunnsmusikk til butikker, venterom, og andre steder med kø eller venting, fortsatte.

Muligens vil vi igjen kunne høre musikk på heisturen. Ifølge heiskonsernet Kone jobber de nå med å gjenopprette heismusikkens image og vise at den rette musikken på rett sted kan påvirke personflytopplevelsen positivt.

Siste artikler

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.

PARKERING ÅRSMØTE

Det er ordnet med flere parkeringsplasser for medlemmer som deltar på årsmøte i foreningen på foreningskontoret i Østre Aker vei 24, Oslo.

VIL HA NYE HELSEKRAV INN I HEISOVERENSKOMSTEN

Under tarifforhandlingene i 2022 ble det enighet om tiltak for å begrense eksponeringen av helsefarlig kvartsstøv ved arbeid i heissjakten. Nå krever foreningen ytterligere tiltak for å stanse eksponeringen.

DIGITAL LOGGBOK ER NÅ ETABLERT HOS KUNDER

Eiendomsselskapet Malling er den første kunden som tar i bruk Lilo-digital loggbok på alle eiendommer som de drifter. Det betyr at det er flere montører som får beskjed om å registrere seg som bruker og være klar for å loggføre digitalt.
2,499FølgereLik
1,058FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X