12. mai 2024

TYDELIGERE KRAV TIL INNKVARTERING

Arbeidstilsynet ønsker nå å tydeliggjøre hva som ligger i lovteksten i Arbeidsmiljøloven hvor det heter at innkvartering som tilbys skal være forsvarlig utformet, innredet og vedlikeholdt.

Vi har kanskje alle sett eller lest om skrekkeksempler på kummerlige forhold som er blitt tilbudt, særlig til utenlandske arbeidstakere som kommer til Norge for å jobbe i en begrenset periode, i bransjer som bygg og anlegg, industri, jordbruk og fiske.

«Erfaringer fra våre egne tilsyn og fra a-krimsamarbeidet Arbeidstilsynet deltar i, viser at det er behov for å gjøre regelverket for innkvartering tydeligere. I tilsyn opplever vi at uforsvarlig innkvartering er ganske utbredt, og vi stanser jevnlig innkvartering som er mangelfull, uverdig, brannfarlig eller helsefarlig», sier Monica Seem som er avdelingsdirektør ved avdeling for regelverk i Arbeidstilsynet i en pressemelding.   

Arbeidstilsynet ønsker nå å få inn et helt nytt kapittel i Arbeidsplassforskriften hvor det stilles tydeligere krav om oppholdsrom, tilgang til dusj og toalett og at hovedregelen er enkeltrom som soverom. 

Forskriften vil også stille krav om at innkvarteringen skal være forsvarlig når det gjelder dagslys og utsyn, vedlikehold og mulighet for tilstrekkelig renhold og hygienisk standard,

temperatur, fuktighet, avtrekk og luftkvalitet, giftige og helsefarlige stoffer, biologiske faktorer, oppbevaring, tilberedelse og inntak av mat, oppbevaring av klær, vask og tørk av klær, brann- og elsikkerhet.

Høringen er sendt til en rekke høringsinstanser, men alle kan komme med innspill innen fristen som er 4. mars 2024. 

Siste artikler

ENIGHET I TARIFFOPPGJØRET

Etter tre dager med forhandlinger ble det onsdag kveld enighet med arbeidsgiverne i tarifforhandlingene på heisoverenskomsten.

TARIFFORHANDLINGENE DAG FOR DAG

Mandag 6. mai til onsdag 8. mai er satt av til tarifforhandlinger på Overenskomsten for heisfaget.

TARIFFORHANDLINGENE STARTER I DAG

Det var et forventningsfullt og optimistisk forhandlingsutvalg som i dag stilte til forhandlinger i Næringslivets Hus på Majorstua i Oslo.

HEISPLAN UNDERGRAVER FORTSATT DET ORGANISERTE ARBEIDSLIVET

Heisbransjen i Norge er godt organisert. Ca. 95% av heismontørene i Norge er med i en fagforening. Samtidig benytter de aller fleste heisfirmaene den landsomfattende tariffavtalen, Heisoverenskomsten, til å lage sine grunnleggende spilleregler mellom arbeidstakere og arbeidsgivere.
2,501FølgereLik
1,062FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X