14. april 2024
Home Aktuelt 9 heiser du bør ta turen innom i sommer

9 heiser du bør ta turen innom i sommer

0
9 heiser du bør ta turen innom i sommer

Bor du i Oslo, eller er innom på besøk har byen en rekke alternativer å by på:

Radisson Blu Plaza Hotell

Sjekk inn på Radisson Blu Plaza Hotell. Heisene har desitnasjonskontroll, er nylig restaurert av Otis, og tar deg til toppen av Norges høyeste bygg. Her finner du en flott restuarant og bar med utsikt over hele byen.

Foto: Christian Olstad

Clarion Hotel The Hub

Midt i hjertet av Oslo, rett ved sentralbanestasjonen, finner vi det relativt nye hotellet The Hub. Her kan du besøke hypermoderne heiser, med destinasjonskontroll og videovegg på utsiden. Heisene på The Hub er levert av Schindler.

Tjuvtitten

Rett utenfor Aker brygge finner vi Tjuvholmen. Her kan du besøke utkikkstårnet Tjuvtitten med en glassheis som tar deg 54 meter over bakken. Fra utkikkspunktet på toppen kan du se byen, fjorden, båtene og åsene fra en helt ny vinkel. Tårnet ligger på Albert Nordengens plass, rett ved Astrup Fearnley Museet.

Foto: Helge Høifødt (Wikimedia)

Holmenkollen

Hopptårnet i Holmenkollen kan besøkes gjennom skimuseet. Inne i tårnet finner du en heis som tar deg til toppen og lar deg nyte utsikten over Nordmarka og Oslo. Perfekt på en skyfri dag! For å komme deg ned igjen kan du ta hurtigveien med hoppski eller zipline.

Foto: MICHOFF (Pixabay)

Også utenfor Oslo finnes det mange muligheter for heisopplevelser i høyden.

Bergen

Vi vet ikke om så mange heiser i Bergen som utmerker seg, men de har i hvert fall Fløibanen. Dette er riktignok ikke en heis, men en kabelbane på skinner som tar deg opp i høyden – altså nesten akkurat som en heis 😊

Fløibanen består av to vogner hvor den ene er motvekt til den andre og tar deg opp fra Bergen sentrum til fjellet Fløyen. Her får man en flott utsikt over hele Bergen. På toppen ligger det også en restaurant, og det er gode muligheter for flotte fjellturer – korte som lange.

Foto: Ted McGrath (https://www.flickr.com/photos/time-to-look/29939925056)

Gaustatoppen

Gaustatoppen i Telemark ligger 1883 meter over havet, og er vel verdt et besøk. Her får du flott utsikt, og en god tur.

Men dersom du vil spare kreftene, og heller ta den enkle veien opp, finnes det et alternativ. Fra Longefonn som ligger 1150 meter over havet, finner du en skråbaneheis som tar deg til toppen. Vi er litt usikre på om det egentlig kan kalles en heis, men Wikipedia beskriver den i alle fall på denne måten: «Ved Langefonn går en batteridrevet motorvogn på skinner rundt 850 meter horisontalt innover i fjellet til en stasjon. Her må man bytte til en skinnegående kabelbane opp en 1040 meter lang 39 graders skråsjakt.»

Undertegnede har bare testet fotturen, men kan i alle fall anbefale utsikten, og tror du blir fornøyd enten med føtter eller heis.

Foto: Steinar Talmoen (Wikimedia)

Arendal

Ved Fløyheia i Arendal finner du Arendals flotteste utsiktsplass. Her har det nylig kommet en ny heis som blir omtalt som glassheisen. Ta deg turen og test ut den nyeste attraksjonen på denne lista hvis du er på Sørlandet.

Prosjekttegning fra Arendal Kommunes hjemmesider.

Trondheim

I Trondheim finner vi Tyholttårnet – et 120 meter høyt TV- og telekommunikasjonstårn, som huser en snurrende restaurant på toppen. Den snurrer dog ikke som en karusell, men med en omdreining i timen. Restauranten befinner seg i andre etasje og ligger cirka 75 meter over bakken. Dette er muligens den eneste Egon-restauranten i hele landet vi kan gå med på å anbefale!

Foto: Frode Lundgren (https://www.flickr.com/photos/frodelu/10408841035)

Tromsø

Nok en heis som egentlig ikke er en heis, finner vi i Tromsø. Taubanen går under navnet Fjellheisen, og dermed kvalifiserer den til denne lista. Og dessuten er utsikten du får fra Storsteinen vel verdt et besøk! Fjellheisen starter egentlig ikke i Tromsø, men i Tromsdalen et steinkast unna, og tar deg til Storsteinen som ligger 421 meter over havet. Her nyter du Tromsø i panorama!

Utsikt fra fjellheisen i Tromsø. Foto: The Municipality of Tromso (https://www.flickr.com/photos/tromsokommune/7649669236)

Noen av opplevelsene på lista kan være utilgjengelige i år på grunn av pandemien. Sjekk derfor ut åpningstider før du begir deg ut på heisopplevelsene.

Er det destinasjoner vi har glemt? Hvilke heiser anbefaler du at vi besøker i sommer? Send gjerne inn tips med beskrivelse og bilder.

Fortsatt god sommer!

X