20. april 2024

Fanget i heisene i World Trade Center 11. september 2001

Den 11. september 2001 omkom til sammen 2 606 personer i og utenfor World Trade Center, da to kaprede passasjerfly krasjet inn i bygningene i et terrorangrep. Det er blitt anslått at minst 200 personer døde i heisene.

Det er USA Today som har kommet med dette estimatet i det de kaller historiens største heiskatastrofe. Flere stupte i døden da wirene til heisene ble kappet av da de kaprede flyene krasjet inn i bygningene. Andre brant inne da den påfølgende brannen spredde seg i heissjaktene, mens andre ble innesperret i heisene og omkom da tårnene kollapset. Heisene var et tragisk unntak på en ellers så suksessfull redningsoperasjon som resulterte i at 99 prosent av de som jobbet under etasjen hvor flyene traff tårnene ble reddet, fortsetter avisen.

Det skal ha vært 80 heismontører på jobb fra heisselskapet ACE Elevator den skjebnesvangre dagen. Komplekset bestod av blant annet tre lave bygninger og to skyskrapere som hadde et samlet gulvarealet på 930 000 kvadratmeter. Det høyeste tårnet var 417 meter høyt og med 110 etasjer. På toppen sto en antenne som økte totalhøyden til 521 meter. Det var 97 personheiser i hvert av de to tårnene. Omkring 50 000 mennesker arbeidet i WTC, og det skal ha hatt omkring 200 000 besøkende hver dag.

Robert Jones, som var på jobb som heismontør sammen med en kollega i et av tvillingtårnene, har selv delt sin historie i «The elevator man’s tale». Da det smalt første gangen tenkte de først at det var en bombeeksplosjon tilsvarende den i 1993 hvor seks mennesker ble drept og over 1000 ble skadd inne i WTC. Men da Robert så ut av vinduet så han skyggen av et fly på bakken før det smalt igjen. Da flyet gikk inn i bygningen ble både bærewire og regultorwire kuttet over, forteller han.

Våre venner i den amerikanske fagforeningen, IUEC, har fortalt om heismontøren Charles Costello (Thyssen) som var på jobb på et hotell på Manhattan den 11. september. Han hadde, som andre i New York, ikke kommet langt ut i arbeidsdagen da tragedien inntraff. Da Costello ble bevisst om hva som hadde skjedd løp han på heroisk vis inn i bygningen for å hjelpe til med evakueringen ved blant annet å kjøre heisene fra stoltaket. Charles Costello omkom denne dagen.

“On September 11, 2001, Brother Costello rushed into the Trade Center after the first plane hit, in order to rescue passengers that may have been trapped in the elevators. Chuck is as much of a hero as the fire fighters and police. There is no greater love than to lay down one’s life for another. Brother Costello will be sorely missed, but never forgotten.»

Fra nettsiden til IUEC,  Local #1 –  New York & New Jersey

I tillegg til de 19 kaprerne, døde 2 979 personer i terrorangrepet. Alle 265 ombord på de fire flyene, 2 606 i tårnene og på bakken i WTC og 125 i Pentagon. Blant de døde var 343 brannkonstabler og 71 politimenn. 25 bygninger på Manhattan ble skadet i forbindelse med angrepet, deriblant en kirke og to undergrunnsbanestasjoner. Alle syv bygninger som utgjorde WTC kollapset i forbindelse med angrepet eller ble så hardt skadet at de måtte rives.

Siste artikler

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.

PARKERING ÅRSMØTE

Det er ordnet med flere parkeringsplasser for medlemmer som deltar på årsmøte i foreningen på foreningskontoret i Østre Aker vei 24, Oslo.

VIL HA NYE HELSEKRAV INN I HEISOVERENSKOMSTEN

Under tarifforhandlingene i 2022 ble det enighet om tiltak for å begrense eksponeringen av helsefarlig kvartsstøv ved arbeid i heissjakten. Nå krever foreningen ytterligere tiltak for å stanse eksponeringen.

DIGITAL LOGGBOK ER NÅ ETABLERT HOS KUNDER

Eiendomsselskapet Malling er den første kunden som tar i bruk Lilo-digital loggbok på alle eiendommer som de drifter. Det betyr at det er flere montører som får beskjed om å registrere seg som bruker og være klar for å loggføre digitalt.
2,499FølgereLik
1,058FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X