5. mars 2024

Støvsugeren – et verneutstyr

Når vi er på en byggeplass, må det benyttes verneutstyr for å beskytte de mest åpenbare sårbare delene av kroppen. Men for å beskytte oss selv mot innånding av helsefarlig støv må vi også velge riktig klassifisering på støvsugeren.

Med økt kunnskap om helsefarlig støv på byggeplassen, så ønsker vi å velge en støvsuger som filtrerer bort dette støvet. Tidligere har vi hørt at støvsugere med HEPA-filter er godt nok for å filtrere bort små støvpartikler.

Vi har spurt Lars Aleksander Selebø, HMS ansvarlig i foreninga, om hvorfor dette ikke lengre er godt nok og hvorfor dette er så viktig.

«Det viser seg at det farlige støvet på byggeplassene, spesielt fra boring i betong, er veldig finkornet. For å kunne håndtere slikt støv er en avhengig at hele støvsugeren er konstruert for dette. Nå har det kommet en egen norm for slike støvsugere i Europa,» svarer Selebø.

«Denne normen sier at vi bør bruke støvsuger i klasse H på kvartsstøv, jeg vil derfor anbefale den. Det er også ganske liten prisforskjell mellom en klasse H og en klasse M støvsuger,» fortsetter han og legger til at det ser ut til at de fleste leverandører av støvsugere trolig kommer til å komme med klassifiserte støvsugere etter denne nye normen i løpet av året, og at disse er både rimeligere og mere håndterlige en tidligere.

«Det er ikke sikkert en trenger samme støvsuger ved servicearbeid på eksisterende anlegg som ved nymontasje, men det er viktig å velge riktig til det som skal støvsuges,» sier Lars da vi spør om hvilken støvsugerklasse man skal velge til de forskjellige arbeidsoppgavene.

Han påpeker at det farlige støvet blåses rett igjennom dårlige støvsugere og kan bli hengende i luften i flere uker slik at man rekker å puste det inn. Han minner om at det er lov til å stille krav til at byggeplassene vi skal jobbe på har tilstrekkelig renhold.

Klassifisering av støvsugere

Det er stor forskjell på støvtyper og deres påvirkning på vår helse. Man skiller mellom sikkerhetsstøvklassene i tre kategorier fordelt på lavrisiko (L), middels risiko (M) og høyrisiko (H). Likeledes klassifiseres støvsugere innenfor de tre kategoriene med støv.

Klasse L gjelder for grovkornet støv (f.eks. husholdningsstøv, jord, mykt tre eller solide materialer). Kan samle opp helsefarlig støv med en konsentrasjonsverdi på > 1 mg/m3.

Klasse M er for mer finkornet støv (f.eks. støv fra bartrær, plantematerialer, betong og murstein). Godkjent til å samle opp helsefarlig og ikke-kreftfremkallende støv med maks konsentrasjonsverdi 0,1 mg/m3.

Klasse H skal benyttes for å fjerne de minste støvkornene (f.eks. kvartsstøv, hardtrestøv, muggsporer og asbest). Godkjent til oppsamling av helsefarlig støv med maks konsentrasjonsverdi 0,005 mg/m3, samt alt kreftfremkallende og bakteriebefengt støv.

Siste artikler

HEISALARMER SOM BENYTTER 2G-NETTET MÅ OPPGRADERES

De store mobiloperatørene har varslet at de stenger ned 2G-nettet i løpet av 2025. Dette betyr at alle enheter som benytter 2G-nettet må byttes ut.

HVA SKJER: POLITISK STREIK 14. MARS

Styret i Heismontørenes Fagforening har vedtatt en oppfordring til samtlige tilknyttede klubber om å gå til politisk streik fra klokka 13.00 den 14. mars.

Politisk streik mot økt pensjonsalder

Regjeringens forslag om å øke pensjonsalderen blir møtt med politisk streik og aksjoner.

HEISENE I VERDENS HØYESTE BYGG SKAL MODERNISERES

Med sine 828 meter er Burj Khalifa i Dubai, som sto ferdig i 2010, fortsatt verdens høyeste bygg. Nå skal heisene moderniseres.
2,498FølgereLik
1,056FølgereFølg
41AbonnenterAbonnér
X