29. januar 2023

Støvsugeren – et verneutstyr

2,440FølgereLik
988FølgereFølg
29AbonnenterAbonnér

Når vi er på en byggeplass, må det benyttes verneutstyr for å beskytte de mest åpenbare sårbare delene av kroppen. Men for å beskytte oss selv mot innånding av helsefarlig støv må vi også velge riktig klassifisering på støvsugeren.

Med økt kunnskap om helsefarlig støv på byggeplassen, så ønsker vi å velge en støvsuger som filtrerer bort dette støvet. Tidligere har vi hørt at støvsugere med HEPA-filter er godt nok for å filtrere bort små støvpartikler.

Vi har spurt Lars Aleksander Selebø, HMS ansvarlig i foreninga, om hvorfor dette ikke lengre er godt nok og hvorfor dette er så viktig.

«Det viser seg at det farlige støvet på byggeplassene, spesielt fra boring i betong, er veldig finkornet. For å kunne håndtere slikt støv er en avhengig at hele støvsugeren er konstruert for dette. Nå har det kommet en egen norm for slike støvsugere i Europa,» svarer Selebø.

«Denne normen sier at vi bør bruke støvsuger i klasse H på kvartsstøv, jeg vil derfor anbefale den. Det er også ganske liten prisforskjell mellom en klasse H og en klasse M støvsuger,» fortsetter han og legger til at det ser ut til at de fleste leverandører av støvsugere trolig kommer til å komme med klassifiserte støvsugere etter denne nye normen i løpet av året, og at disse er både rimeligere og mere håndterlige en tidligere.

«Det er ikke sikkert en trenger samme støvsuger ved servicearbeid på eksisterende anlegg som ved nymontasje, men det er viktig å velge riktig til det som skal støvsuges,» sier Lars da vi spør om hvilken støvsugerklasse man skal velge til de forskjellige arbeidsoppgavene.

Han påpeker at det farlige støvet blåses rett igjennom dårlige støvsugere og kan bli hengende i luften i flere uker slik at man rekker å puste det inn. Han minner om at det er lov til å stille krav til at byggeplassene vi skal jobbe på har tilstrekkelig renhold.

Klassifisering av støvsugere

Det er stor forskjell på støvtyper og deres påvirkning på vår helse. Man skiller mellom sikkerhetsstøvklassene i tre kategorier fordelt på lavrisiko (L), middels risiko (M) og høyrisiko (H). Likeledes klassifiseres støvsugere innenfor de tre kategoriene med støv.

Klasse L gjelder for grovkornet støv (f.eks. husholdningsstøv, jord, mykt tre eller solide materialer). Kan samle opp helsefarlig støv med en konsentrasjonsverdi på > 1 mg/m3.

Klasse M er for mer finkornet støv (f.eks. støv fra bartrær, plantematerialer, betong og murstein). Godkjent til å samle opp helsefarlig og ikke-kreftfremkallende støv med maks konsentrasjonsverdi 0,1 mg/m3.

Klasse H skal benyttes for å fjerne de minste støvkornene (f.eks. kvartsstøv, hardtrestøv, muggsporer og asbest). Godkjent til oppsamling av helsefarlig støv med maks konsentrasjonsverdi 0,005 mg/m3, samt alt kreftfremkallende og bakteriebefengt støv.

Siste artikler

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.

MANGE ARBEIDSULYKKER – FÅ TILSYN 

En rapport fra Arbeidstilsynet viser at det var ni arbeidsskadedødsfall innen bygg og anlegg i 2021. Fire av dødsulykkene skjedde under byggearbeid, mens fem av dødsfallene skjedde i forbindelse med anleggsarbeid.

LÆRLINGSAMLING 2022

Det var et rekordbra oppmøte på årets lærlingsamling som fant sted i Bergen den siste helgen i november. Det var et stort engasjement både faglig og politisk, noe som låter bra for fremtiden.
X