19. mars 2024

Snart er det sommerferie. Vet du hva du har krav på?

Alle trenger et avbrekk i hverdagen, og det er takket være fagbevegelsen at vi har det så godt som vi har det her i Norge! Nå står sommeren for tur, og mange har kanskje tenkt seg utenlands igjen etter to år med pandemi. Eller kanskje du har fått smaken på Norgesferie eller bare skal nyte dagene hjemme? Uansett hvilke planer du har, så gir vi deg her en innføring i ferierettighetene dine.

Takket være fagbevegelsen så kan mange her til lands glede seg over fem uker betalt ferie. Noe som mange arbeidstagere i land som for eksempel USA kan se langt etter, hvor de ansatte ikke har noen lovbestemt rett til ferie.

For over hundre år siden hadde ikke arbeidere i Norge bare lange arbeidsuker, de hadde heller ingen lovfestet rett til ferie. Den første yrkesgruppen som fikk en avtale om ferie var typografene i Oslo på slutten av 1890-tallet. Da fikk de fremforhandlet retten til tredagers ferie. Først over hundre år senere, og etter mange kamper, ble den femte ferieuka innført for alle med tariffavtale. Dagens ferielov gir nå alle arbeidstakere rett på 25 feriedager i året.

Rett og plikt til ferie

I dag har alle arbeidstakere både en rett og en plikt til å avvikle full ferie i henhold til ferieloven. Dette gjelder også når du skifter arbeidsgiver. Arbeidsgiver er pliktig til å sørge for at de ansatte tar ut full ferie.

Arbeidsgiver skal på forhånd ha drøftet ferieavviklingen med de ansatte og de tillitsvalgte i god tid før ferien. Du kan kreve å få minst tre uker sammenhengende ferie i tiden mellom 1. juni og 30. september. Hovedregelen er at ferielistene skal være klare senest to måneder på forhånd.

Arbeidstaker kan frasi seg ferie hvis feriepengene opptjent hos nåværende og/eller tidligere arbeidsgiver ikke dekker lønnsbortfallet under ferien. Du kan imidlertid ikke nekte å ta ferie hvis virksomheten stanser driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling for eksempel under fellesferien.

Fellesferie eller bygningsferien er et begrep for en ferie der alle arbeidstakerne i en bedrift har fri samtidig. Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) anbefaler i år at fellesferien legges til tiden fra og med mandag 11. juli til og med fredag 29. juli (uke 28, 29 og 30).

Feriepenger

Ferieloven gir deg rett til minimum 10,2 prosent feriepenger. Har du derimot tariffavtale skal du ha 12 prosent feriepenger. Arbeidstakere over 60 år har rett på en sjette ferieuke og ytterligere 2,3 prosent mer feriepenger. Feriepengene skal i utgangspunktet utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien, men det mest vanlige er at feriepengene utbetales i juni. Reglene om utbetaling av feriepenger kan reguleres i en lokalavtale eller i en tariffavtale.

Sykdom i ferien

Ferieloven gir deg rett på nye feriedager fra første sykedag og like mange nye feriedager dersom du skulle bli syk i ferien. Dette forutsetter at du har vært hundre prosent arbeidsufør og fått legeerklæring på dette. Arbeidsgiver må da underrettes så raskt som mulig etter at arbeidet gjenopptas. Det samme gjelder hvis du har blitt syk før ferien starter. Egenmeldinger gir ikke rett til nye feriedager.

Husk at du ikke kan reise utenlands når du er sykemeldt uten at dette er avtalt med NAV på forhånd. Du kan derimot reise dersom du tar ut ferie under sykmeldingen.

Les ferieloven her

Siste artikler

TONJE – IKKE BRENN’A PENSJON VÅR!

Den 14. mars gikk foreningen sammen med en rekke andre fagforeninger ut i en politisk streik mot den foreslåtte økningen av pensjonsalderen.

TID FOR ÅRSMØTER

Våren er i anmarsj og med det følger årsmøter i klubbene og i foreningen.

PENSJONSFORLIK ENDRER IKKE BEHOVET FOR POLITISK STREIK 

Til tross for at Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå har fått med seg Høyre, SV, KrF, Venstre og MDG på et pensjonsforliket som går på å øke pensjonsalderen – så står den planlagte politiske streiken den 14. mars fortsatt ved.

HEISALARMER SOM BENYTTER 2G-NETTET MÅ OPPGRADERES

De store mobiloperatørene har varslet at de stenger ned 2G-nettet i løpet av 2025. Dette betyr at alle enheter som benytter 2G-nettet må byttes ut.
2,500FølgereLik
1,060FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X