29. mars 2024

MONTØRJENTENE

Hvordan skal vi få flere jenter til å søke seg til heisfaget? Dette var blant temaene som ble diskutert på foreninga sin samling for jentene i faget nå i høst.

Det er for tiden ni yrkesaktive jenter i faget som er organisert i Heismontørenes fagforening hvis man teller med siste nyansatte jente i Otis som begynte den 1. november. Av disse var det til sammen syv jenter som deltok på jentesamlingen som fant sted i Oslo den 21. til 22. oktober. Det var jentene selv som stod for dagsorden og gjennomføringen av samlingen.

Hvordan skal vi få flere jenter til å søke seg til et mannsdominert yrke som heismontørfaget? Her er jentene klare på at de ikke ønsker å bli kvotert inn, men å bli vurdert på lik linje som mannlige søkere. Leder av HMF, Markus Hansen, var for anledningen invitert til samlingen for å svare på hva foreningen kan gjøre for å øke andelen av kvinnelige søkere til faget.

«Som forening kan vi bidra til å bygge ned stigmaene omkring det å ansette noen som er annerledes og uvanlig. Jenter kan bli vel så bra heismontører som gutter», sier Markus i en kommentar og legger til at et langsiktig mål som han tror hele foreninga stiller seg bak er å øke andelen kvinner i faget innen 2030.

Holdningsendring

Mye tyder på at arbeidet med å rekruttere jenter til de yrkesfag som jenter utradisjonelt søker seg til, må starte allerede på ungdomskolen eller tidligere. Jenter får oftere enn gutter høre at «du som er så skoleflink, må da søke studie». Så her har vi en lang vei å gå med å fremsnakke disse yrkesfagene. Det hviler også et ansvar for bransjen å inkludere jentene i miljøet på arbeidsplassen.

Flere søker yrkesfag

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det var 13 874 mannlige søkere til læreplass innen elektrofag i 2022, mens det var 1041 kvinnelige søkere. Videre ser vi at det var 51 mannlige søkere og bare to kvinnelige søkere til heismontørfaget det samme året. Hvis vi ser på antall nye lærlinger som er tilknyttet Opplæringskontoret for heisfaget (Opphei) i 2022, så er det i år et rekordstort inntak på tjueen nye lærlinger. Blant disse var det en jente.

Totalt sett var det i år en økning av jenter som søkte seg til yrkesfag, også innenfor bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifag. Men med en overvekt av søkere til frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign, med 91 prosent kvinnelige søkere. På helse- og oppvekstfag er andelen 85 prosent, mens i kunst, design og arkitektur er det 82 prosent jenter.

Tall hentet fra www.udir.no, hvor du kan finne en fullstendig oversikt.

Siste artikler

ETTER 30 ÅR ER EØS-AVTALEN FORUNDRINGSPAKKEN SOM FÆRRE OG FÆRRE VIL HA

EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994, forhandlet frem av Gro Harlem Brundtlands regjering som en forberedelse til EU-medlemskap. Tretti år senere har EØS-avtalen blitt mye mer omfattende enn den skulle være. Regjeringen garanterte for eksempel at alkoholpolitikken lå utenfor EØS. Men importmonopolet måtte oppheves og forbudet mot alkoholreklame er endret.

20 ÅR SIDEN DEN STORE STREIKEN MOT SOSIAL DUMPING 

For over hundre og femti år siden begynte arbeidsfolk her til lands å organisere seg for ikke å underby hverandre i lønn. Tariffavtalene skulle sikre alle arbeidstakere lik lønn for likt arbeid og forebygge sosial dumping.

TONJE – IKKE BRENN’A PENSJON VÅR!

Den 14. mars gikk foreningen sammen med en rekke andre fagforeninger ut i en politisk streik mot den foreslåtte økningen av pensjonsalderen.

TID FOR ÅRSMØTER

Våren er i anmarsj og med det følger årsmøter i klubbene og i foreningen.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X