30. april 2024

BRUSSEL VIL HA OMKAMP!

Etter mange politiske streiker og fanemarkeringer vant fagbevegelsen gjennom med mange av sine krav da Stortinget endelig vedtok regjeringens forslag til innstramminger i innleieregelverket.

Vi er på Eidsvollplass sammen med en rekke andre fagforeninger som alle har tatt med fana for å markere seg mot ESAs (les EU) sitt forsøk på overstyring av innleie fra bemanningsbyråer. I Bergen, Trondheim, Stavanger og Gjøvik var det tilsvarende arrangementer.

På en scene foran Løvebakken har Bygg Band rigget seg til, og over høyttaleren høres en norsk versjon av klassikeren Bella Ciao sunget med kraftig røst av den pensjonerte fagforeningsmannen Egil Mongstad. 

Mellom musikkinnslagene var det flere appellanter opp på podiet deriblant Fellesforbundets Jørn Eggum, nyvalgt leder av EL og IT Forbundet Geir Ove Kulseth og Joachim Espe fra Bygningsarbeidernes Fagforening.

Et anstendig arbeidsliv

«Lovendringene som trådte i kraft 1.april i år var en historisk seier for fagbevegelsen og alle oss som kjemper for et anstendig og organisert arbeidsliv. Innstrammingene, og ikke minst forskriften som forbyr innleie fra bemanningsbyråer i byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold, tok de et viktig skritt for å rette opp den fatale feilen som ble gjort i 2000 da politikerne vedtok det totale frislippet av bemanningsbransjen. Frislippet førte til et løsarbeiderregime, med A- og B-lag i arbeidslivet som har spist seg inn i bransje etter bransje», sa Joachim Espe i sin appell og ramset opp hvilke konsekvenser dette har hatt for norsk arbeidsliv slik som sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Joachim Espe fra Bygningsarbeidernes Fagforening.

Maktforskyvning

«I sum har dette ført til en dramatisk maktforskyvning mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. Arbeidslivet har blitt tøffere og den norske arbeidslivsmodellen forvitrer i praksis ute på byggeplassen, på fabrikken, i lagerhallene, og over alt hvor faste ansettelser fortrenges. Der det før var to parter på arbeidsplassen, arbeidstaker og arbeidsgiver, der ansatte hadde et reelt stillingsvern og det var forhandlinger mellom partene, ser vi at bemanningsbyråene har gjort at arbeidskraft behandles som en hyllevare på linje med andre materialer i produksjonen. Den skal kunne bestilles og returneres når den trengs, den skal være fleksibel og billig, den skal ikke bli syk eller ha pappaperm, den skal ikke stille noen krav», la Espe til og etterlyste den norske arbeidslivsmodellen hvor man investerte i arbeidskraften gjennom fagopplæring, kompetanseheving og anstendige lønns- og arbeidsforhold som veien til økt produktivitet og kvalitet. 

Stå fjellstøtt

«Den norske arbeidslivsmodellen og det organiserte arbeidslivet har ikke bare venner. I dag står vi her for å forsvare oss mot ESAs angrep. EUs overvåkningsorgan mener det er Brussel og EØS-avtalen, og ikke norske politikere og partene i arbeidslivet, som skal regulere norsk arbeidsliv. Det kan verken vi eller stortingsflertallet akseptere», sa han og minnet oss på at Høyre har varslet at de vil reversere lovendringen dersom de kommer til makta.

Han avsluttet med å oppfordre politikerne på venstresida i norsk politikk, stortingsflertallet som vedtok lovendringene, og regjeringa, om å stå fjellstøtt på loven og forskriften som allerede er innført! 

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,500FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X