25. oktober 2024

KARTLEGGER EKSPONERINGEN AV BYGGSTØV VED RENOVERING AV BYGG

Det er ikke kun på nye byggeprosjekter hvor bygningsarbeidere kan bli eksponert for byggstøv. I et pågående forskningsprosjekt skal Statens arbeidsmiljøinstitutt karakterisere støvet som dannes gjennom renovering av eksiterende bygg.

Et større fokus på at bygninger skal brukes om igjen – fører til mer innvendig rivning og bearbeiding av eksisterende bygningsmasse. 

Derfor har Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) satt i gang et prosjekt som har til hensikt å kartlegge den eksponeringen av byggstøv som bygningsarbeidere utsettes for når de arbeider med renovering. De vil også undersøke størrelsen på partiklene, da dette er avgjørende for hvor langt ned i lungene støvet kan nå.

«Når et bygg skal totalrenoveres må byggeelementer bestående av betong og mur rives eller bearbeides for å få på plass de nye løsningene. Denne type arbeid vil ofte involvere knusing, skjæring, saging, boring, sliping og fresing i mur- eller betongelementer. Dette er arbeidsoppgaver som vil kunne danne mye støv. I støvet finnes partikler med forskjellige størrelse. De minste partiklene kan pustes inn helt ned i den dypeste delen av lungen og kalles derfor reparable partikler», skriver Statens arbeidsmiljøinstitutt om det pågående prosjekt som skal ferdigstilles i 2025.

Det vises til at noen av partiklene i byggstøvet kan inneholde partikler av kvarts, som ved innånding over tid kan føre til lungesykdommer. Kvartspartikler som pustes lengst ned i lungene er i tillegg klassifisert som kreftfremkallende. 

Med dette ønsker de å øke kunnskapen om byggstøvet, og da særlig kvartsstøvet, i en næring som sysselsetter 177 000 arbeidstakere. Siden arbeidsoppgavene som fører til støveksponering ofte vil involvere vibrerende verktøy, vil dette prosjektet også omfatte forenklet kartlegging av vibrerende verktøy.

Siste artikler

STREIKEFORBUDET

Tvunget frem av Høyre og Bondepartiet ble det i 1927 vedtatt nye lover som i praksis fratok arbeidstakerne streikeretten, skjerpet straffeansvaret for deltakelse eller ved oppfordring til ulovlige streiker og kriminalisering av ethvert forsøk på å forhindre eller forulempe streikebrytere.

Yrkesskadeforsikring: Et viktig sikkerhetsnett for arbeidstakere?

Yrkesskadeforsikring er en forsikring som arbeidsgivere i Norge er lovpålagt å tegne for sine ansatte. Forsikringen dekker skader og sykdommer som oppstår som følge av arbeid eller arbeidsforhold, og skal i prinsippet gi økonomisk støtte til arbeidstakere som blir skadet eller syke på jobb. Men selv om yrkesskadeforsikringen skal være en relativt sikker beskyttelse, er det flere fallgruver vi bør være klar over for å sikre at vi får den erstatningen vi har krav på.

HEISMONTASJEN PÅ NYE DRAMMEN SYKEHUS

I 2019 var oppstarten for byggingen av nye Drammen sykehus, som etter planene skal stå klart i 2025. Da skal det det nye sykehuset erstatte dagens Drammen sykehus og Blakstad sykehus.

DSB PRESISERER KRAV TIL FAGLIG LEDER

Den 3. september var det møte i Standard Norge komité (SN/K-037) som omhandler heis, løfteinnretninger, rulletrapp og rullefortau.
2,497FølgereLik
1,089FølgereFølg
45AbonnenterAbonnér
X