30. mai 2023

Korona-tiltak på byggeplassene

Mens skoler, barnehager, kultur- og sportsarrangementer stenger over hele landet, er det fortsatt aktivitet på byggeplassene. En arbeidsplass hvor det kan jobbe flere hundre håndverkere samtidig. Med andre ord et sted hvor smitte kan spre seg fort.

Heismontøren William Malm, fra Schindler, er fortsatt i full gang med å montere nye heiser på Campus Ås utenfor Oslo. Her har entreprenøren Hent iverksatt tiltak som at det maks er femti personer som får oppholde seg i brakkeriggen om gangen. Renholdet er også intensivert ved at brakka blir vasket mellom hver spisepause. «Hent har også hengt opp informasjon over servantene om viktig hygiene og annen relevant info om hvordan man skal forhindre smitte,» forteller Malm.

Flere entreprenører har gjort tiltak

Kommunikasjonsdirektør Knut Ekern i AF Gruppen forteller til heis.no at også de har iverksatt tiltak for å forebygge smitte av koronaviruset på sine byggeplasser.

«Eksempler på anbefalte tiltak i prosjektene våre er hyppigere renhold på toaletter, brakkerigger og pauserom, god informasjon til ansatte og underentreprenører, desinfeksjonsdispensere (antibac) og anbefalinger om å minimere fysisk kontakt. Slik situasjonen er nå vurderer vi tiltakene fra dag til dag, og vårt fremste fokus er å verne om de ansatte og ta vår del av samfunnsansvaret,» sier Ekern.

Alle som opplever generelle influensa- eller andre sykdomssymptomer skal holde seg hjemme. Grupper som har høyere risiko for alvorlig forløp av koronasmitte, eller bor sammen med personer i denne gruppen, skal ha lav terskel for å holde seg hjemme, eventuelt gå i dialog med arbeidsgiver om mulighet for annen tilrettelegging, heter det i AF Gruppen sin tiltaksliste.

Flere andre entreprenører melder om at de har gjort lignende tiltak og at de følger Folkehelseinstituttets anbefalinger.

Smitte og karantene på norske arbeidsplasser

I Vestland fylkeskommune har Entreprenøren Contexo 60-70 av sine ansatte i hjemme- eller brakkekarantene, skriver Byggeindustrien. Dette etter at en av 36 arbeidere på brakkeriggen hadde fått påvist koronaviruset etter at han dro hjem til sin egen bopel på grunn av sykdom.

Også AF Gruppen bekrefter at de har en person som har testet positivt på koronasmitte. Vedkommende, som jobbet på prosjektet med å rehabilitere Vålerengatunnelen, sitter i isolasjon og de har tatt de nødvendige forholdsregler for å begrense smitte og ivareta medarbeiderne på prosjektet.

En Equinor-ansatt på Martin Linge-feltet i Nordsjøen er smittet av Korona skriver E24. Ytterligere to personer er testet. Den smittede ble satt i karantene på lugaren sin mandag denne uken. Det er ikke tatt stilling til når personen vil fraktes til land.

Konsekvensen kan bli stengte byggeplasser

Det råder stor usikkerhet og situasjonen endrer seg fra dag til dag. Vi må kunne forvente at byggeplasser vil kunne bli stengt grunnet spredning av viruset eller ved at det kommer tiltak fra myndighetene. Som kjent er det ingen mulighet for heismontøren eller andre håndverkere å ta hjemmekontor. Blir et stort antall arbeidere smittet eller satt i karantene kan konsekvensen bli full stopp på byggeplassene.

Samtidig varsles det om at flere heiseiere ønsker å utsette service og vedlikehold på sine heiser, og kun foreta nødvendig reparasjoner.

Tiden vil vise om vi plutselig er for mange eller for få heismontører den kommende tiden.

Arbeidsgiver skal risikovurdere faren for smitte

Ifølge Arbeidsmiljøloven og Forskrift om utførelse av arbeidet  skal arbeidsgiver for enhver aktivitet vurdere om det kan være fare for at arbeidstaker utsettes for biologiske faktorer. Kan aktiviteten medføre fare for deres helse eller sikkerhet, skal eksponeringen kartlegges og det skal vurderes hvordan eksponeringen finner sted. Både smitterisiko og andre helsefarer skal vurderes. På dette grunnlag skal arbeidsgiver risikovurdere forholdene og iverksette tiltak.

Trenger du å rådføre deg om forholdene på byggeplassen, så ta kontakt med ditt verneombud som kan kreve tiltak!

HMF oppdaterer stadig hjemmesiden med ny informasjon rundt Koronautbruddet.

Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.

Siste artikler

HMF VISER SIN STØTTE TIL AVSKJEDIGET TILLITSVALGT HOS IKEA

Mandag den 15. mai deltok foreningen på en støttemarkering utenfor Oslo tinghus hvor rettsaken mot arbeidsgiveren skulle foregå.

OSLO TAR FLERE GREP MOT SOSIAL DUMPING

Oslo kommune vil nå skjerpe kravene til sine leverandører for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

VIL FLAGGE UT VINTAPPING TIL DANMARK

Den 10. mai deltok foreningen på en markering til støtte for Vin- og Brennevinarbeidernes fellesklubb på Gjelleråsen rett utenfor Oslo.

TIL HIMMELS MED OSLO SPEKTRUM 

Den 19. april i år ga Oslo bystyre grønt lys til planene for prosjektet til nye Oslo Spektrum. Dermed får byen det første bygget som er på over hundre meter etter at Plaza sto klart i 1989.
2,472FølgereLik
996FølgereFølg
35AbonnenterAbonnér
X