26. april 2024

Korona-tiltak på byggeplassene

Mens skoler, barnehager, kultur- og sportsarrangementer stenger over hele landet, er det fortsatt aktivitet på byggeplassene. En arbeidsplass hvor det kan jobbe flere hundre håndverkere samtidig. Med andre ord et sted hvor smitte kan spre seg fort.

Heismontøren William Malm, fra Schindler, er fortsatt i full gang med å montere nye heiser på Campus Ås utenfor Oslo. Her har entreprenøren Hent iverksatt tiltak som at det maks er femti personer som får oppholde seg i brakkeriggen om gangen. Renholdet er også intensivert ved at brakka blir vasket mellom hver spisepause. «Hent har også hengt opp informasjon over servantene om viktig hygiene og annen relevant info om hvordan man skal forhindre smitte,» forteller Malm.

Flere entreprenører har gjort tiltak

Kommunikasjonsdirektør Knut Ekern i AF Gruppen forteller til heis.no at også de har iverksatt tiltak for å forebygge smitte av koronaviruset på sine byggeplasser.

«Eksempler på anbefalte tiltak i prosjektene våre er hyppigere renhold på toaletter, brakkerigger og pauserom, god informasjon til ansatte og underentreprenører, desinfeksjonsdispensere (antibac) og anbefalinger om å minimere fysisk kontakt. Slik situasjonen er nå vurderer vi tiltakene fra dag til dag, og vårt fremste fokus er å verne om de ansatte og ta vår del av samfunnsansvaret,» sier Ekern.

Alle som opplever generelle influensa- eller andre sykdomssymptomer skal holde seg hjemme. Grupper som har høyere risiko for alvorlig forløp av koronasmitte, eller bor sammen med personer i denne gruppen, skal ha lav terskel for å holde seg hjemme, eventuelt gå i dialog med arbeidsgiver om mulighet for annen tilrettelegging, heter det i AF Gruppen sin tiltaksliste.

Flere andre entreprenører melder om at de har gjort lignende tiltak og at de følger Folkehelseinstituttets anbefalinger.

Smitte og karantene på norske arbeidsplasser

I Vestland fylkeskommune har Entreprenøren Contexo 60-70 av sine ansatte i hjemme- eller brakkekarantene, skriver Byggeindustrien. Dette etter at en av 36 arbeidere på brakkeriggen hadde fått påvist koronaviruset etter at han dro hjem til sin egen bopel på grunn av sykdom.

Også AF Gruppen bekrefter at de har en person som har testet positivt på koronasmitte. Vedkommende, som jobbet på prosjektet med å rehabilitere Vålerengatunnelen, sitter i isolasjon og de har tatt de nødvendige forholdsregler for å begrense smitte og ivareta medarbeiderne på prosjektet.

En Equinor-ansatt på Martin Linge-feltet i Nordsjøen er smittet av Korona skriver E24. Ytterligere to personer er testet. Den smittede ble satt i karantene på lugaren sin mandag denne uken. Det er ikke tatt stilling til når personen vil fraktes til land.

Konsekvensen kan bli stengte byggeplasser

Det råder stor usikkerhet og situasjonen endrer seg fra dag til dag. Vi må kunne forvente at byggeplasser vil kunne bli stengt grunnet spredning av viruset eller ved at det kommer tiltak fra myndighetene. Som kjent er det ingen mulighet for heismontøren eller andre håndverkere å ta hjemmekontor. Blir et stort antall arbeidere smittet eller satt i karantene kan konsekvensen bli full stopp på byggeplassene.

Samtidig varsles det om at flere heiseiere ønsker å utsette service og vedlikehold på sine heiser, og kun foreta nødvendig reparasjoner.

Tiden vil vise om vi plutselig er for mange eller for få heismontører den kommende tiden.

Arbeidsgiver skal risikovurdere faren for smitte

Ifølge Arbeidsmiljøloven og Forskrift om utførelse av arbeidet  skal arbeidsgiver for enhver aktivitet vurdere om det kan være fare for at arbeidstaker utsettes for biologiske faktorer. Kan aktiviteten medføre fare for deres helse eller sikkerhet, skal eksponeringen kartlegges og det skal vurderes hvordan eksponeringen finner sted. Både smitterisiko og andre helsefarer skal vurderes. På dette grunnlag skal arbeidsgiver risikovurdere forholdene og iverksette tiltak.

Trenger du å rådføre deg om forholdene på byggeplassen, så ta kontakt med ditt verneombud som kan kreve tiltak!

HMF oppdaterer stadig hjemmesiden med ny informasjon rundt Koronautbruddet.

Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X